トルコ政府が中国で獄死したと発表したウイグル族詩人のAbdurrehim Heyit氏だが、実は生きているらしい件

NHKは2月10日に「トルコ 中国に対しウイグル族拘束の収容所閉鎖を求める(2019年2月10日 18時23分)」という記事で、ウイグル族詩人のAbdurrehim Heyit氏が中国で獄死したと報じました。

トルコ外務省は9日、中国で収監されていたトルコでも知られるウイグル族の詩人が死亡したことを受けて、声明を出しました。

https://www3.nhk.or.jp/news/html/20190210/k10011810551000.html

このトルコ政府の非難声明に対して、中国政府が反論しましたがその内容がこれです。

 问:2月9日,土耳其外交部发言人就中国新疆地区有关情况和政策进行指责和批评。中方有何回应?

 答:我注意到土耳其外交部发言人的有关表态,非常恶劣。中国驻土耳其使馆第一时间已就此作出回应,中方已向土方提出严正交涉。
  首先,我想提醒大家注意一个事实:土方发言人表态中提到“维吾尔族著名民乐家艾衣提在服刑第二年在监狱中去世”,但事实上他不仅活着,而且非常健康,我昨天还在网上看到了他的视频。土方基于把“活人说成死人”的荒谬谎言,对中方进行无端指责,这种做法极其错误、极不负责。我们对此坚决反对。
(略)

https://www.fmprc.gov.cn/web/wjdt_674879/fyrbt_674889/t1636893.shtml

「但事实上他不仅活着,而且非常健康,我昨天还在网上看到了他的视频」ということで、Abdurrehim Heyit氏は生きていると反論したわけです。
で、中国国際放送局のサイトには動画もアップされていました。

Abdurrehim Heyit ölmedi, Türkiye Dışişleri'nin Xinjiang iddiaları asılsız

2019-02-10 22:31:56 cri Yorumlarınızı Yazınız Arkadaşıma Gönder
(略)

f:id:scopedog:20190214021536p:plain
撮影した日付を話しているシーン

http://turkish.cri.cn/1781/2019/02/10/1s196040.htm

NHKも中国側の上記の反論を受けて記事を出していますが・・・。
中国 死亡のウイグル族詩人の映像公開 トルコの批判に反論(2019年2月11日 20時09分)
このタイトルだと、まるで死亡したウイグル族詩人の死体か、あるいは生前の映像を公開したみたいに読めますね。

映像に映っているのが、Abdurrehim Heyit氏本人かどうか、発言している内容が確かに2019年2月10日のものなのかについては私には判断できませんが、現時点で特にトルコ政府などから反論が出ていないようですので、信憑性は高いと思われます。
まあ、トルコ政府の情報源もよくわかりませんので、Abdurrehim Heyit氏は存命であると見て良さそうに思います。

もちろん、それはそれとして中国政府が運用している収容所政策については批判されるべきだとは思いますし、その点ではトルコ政府の非難も間違ってはいないと思いますけどね。
あと反論するためとはいえ、囚人をカメラの前に立たせて話させて、それを公表するとか、人権的にはかなり問題があると思います。(生きているという声明だけでは信用されない懸念があったのもわかりますが・・・。)




トルコ 中国に対しウイグル族拘束の収容所閉鎖を求める

2019年2月10日 18時23分
トルコ政府は、中国の新疆ウイグル自治区で、ウイグル族に対する人権侵害がひどくなっているとして中国政府を厳しく批判し、ウイグル族を拘束している収容所の閉鎖を求めました。
トルコ外務省は9日、中国で収監されていたトルコでも知られるウイグル族の詩人が死亡したことを受けて、声明を出しました。
声明は、中国の新疆ウイグル自治区で、この2年、ウイグル族への人権侵害がひどくなっていると指摘し、要因として、中国による同化政策をあげました。そして100万人以上のウイグル族の人々が恣意的に逮捕され、収容所などで、拷問を受けたり、考え方を変えさせられたりしていると指摘しました。
そのうえで、ウイグル族に対する組織的な同化政策は「人類にとって大きな恥だ」と厳しく批判し、中国政府に対し、人権の尊重と収容所の閉鎖を求めました。
トルコにとってウイグル族は民族的に近く、イスラム教徒でもあることから親近感があり、ウイグル族の亡命も受け入れています。一方で、経済的なつながりから中国との関係も重視し、近年はこれほど厳しい批判はしてきませんでしたが、今回の声明は、エルドアン大統領率いる政権与党が来月末に行われるトルコの地方選挙を意識し、保守層にアピールするねらいがあるという見方も出ています。

中国「トルコの主張事実に反する」

これに対し、トルコにある中国大使館の報道官は、10日、コメントを発表し、「施設は、テロにつながる過激な思想を取り除く教育訓練センターで、センター設立以来、新疆ウイグル自治区では、25か月にわたって、テロ事件が発生していない。トルコ側の指摘は偏見としか言えず、完全に事実に反していて、到底受け入れられない」と強く反論しました。

https://www3.nhk.or.jp/news/html/20190210/k10011810551000.html

中国 死亡のウイグル族詩人の映像公開 トルコの批判に反論

2019年2月11日 20時09分
トルコ政府が、中国で収監されているウイグル族の詩人が死亡したとして、中国政府を厳しく批判する声明を出したことについて、中国側は国営メディアを通じて、この詩人とされる男性の映像を公開するなどして強く反論しました。
トルコ外務省は9日、中国で収監されていてトルコでも知られるウイグル族の詩人、アブドゥレヒム・ヘイット氏が死亡したとして声明を出し、ウイグル族に対する組織的な同化政策は「人類にとって大きな恥だ」などと中国政府を厳しく批判しました。
これについて、国営の中国国際放送局は11日までに、トルコ語のホームページ上で、ヘイット氏とされる男性の映像を公開しました。映像は10日に撮影されたとしていて英語の字幕がつけられ、男性が「健康状態はよい」などと話している様子が確認できます。
中国外務省の華春瑩報道官は11日の記者会見でこの映像に言及し、「トルコ側は生きている人物を死んでいるとする、でたらめに基づいて、根拠のない非難をしている」と強く反論しました。
さらに華報道官は、国際社会から懸念が出ているウイグル族に対する政策について、テロ対策などにおいて成果を上げているとしたうえで、「地域の人々の安全や幸せに対する実感は大きく向上している」と述べ、改めて正当化しました。

https://www3.nhk.or.jp/news/html/20190211/k10011811381000.html

Abdurrehim Heyit ölmedi, Türkiye Dışişleri'nin Xinjiang iddiaları asılsız

2019-02-10 22:31:56 cri Yorumlarınızı Yazınız Arkadaşıma Gönder

Xinjiang'daki bir hapishanede tutuklu bulunduğu sırada öldüğü iddia edilen Abdurrehim Heyit'in sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, dün (9 Şubat) yaptığı açıklamada, Heyit'in, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ndeki bir hapishanede öldüğünü iddia etti.

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Basın Ofisi söz konusu iddiayı yalanladı. Basın Ofisi'nin bugün Çin Medya Grubu'na sağladığı bilgilere göre, 57 yaşındaki Heyit Xinjiang Şarkı ve Dans Topluluğu'na bağlı olarak müzisyenlik yapıyordu. Daha sonra ulusal güvenliği zedeleyici girişimlerde bulunması nedeniyle tutuklanan Heyit'in sağlık durumunun şu anda iyi olduğu tespit edildi.

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Basın Ofisi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün dün yaptığı açıklamadan büyük hoşnutsuzluk duyduklarına işaret etti. Basın Ofisi'nin açıklamasında, Türk tarafının Xinjiang'daki mesleki eğitim merkezlerini "toplama kampları" olarak nitelemesi eleştirilirken, "Uygurlara yönelik sistematik bir asimilasyon" yapıldığı, "insan haklarının ağır şekilde çiğnendiği" ve "mesleki eğitim merkezlerindeki kursiyerlerin yakınlarıyla irtibat kuramadıkları" yönündeki iddiaların da tamamen asılsız olduğu vurgulandı. Terörizm ve radikalizmin tüm dünya ülkelerinin yüz yüze geldiği ortak tehdit olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Xinjiang'da faaliyet gösteren terörist ve aşırıcı güçlere ağır darbe indirildiği, terör eylemlerinin önlenmeye çalışıldığı, bu amaçla hukuka bağlı kalarak mesleki eğitim merkezlerinin kurulduğu belirtildi.

Açıklamaya göre, daha önce terörizm ve radikalizm suçlarına karışarak hafif cezai hüküm verilen veya cezadan tamamen muaf tutulan kişilere, mesleki eğitim merkezlerinde verilen eğitimler aracılığıyla yardım eli uzatıldı, onların terörizm ve radikalizmin yeni mağdurlarına dönüşmeleri engellenerek, topluma yeniden kazandırılması sağlandı.

Diğer yandan mesleki eğitim merkezlerinde uygulanan müfredat esas olarak ulusal dil yeterliliği, hukuk bilgisi, mesleki beceri ve dini aşırıcı düşüncelerden arındırma olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Tüm şubelerde ortak bir eğitim programı uygulanıyor, aynı ders kitapları kullanılıyor. Ayrıca kursiyerlerin şartlarına göre farklı eğitim programları da uygulanabiliyor, ancak eğitim sistemi tüm şubelerde standart.

Bununla birlikte, Xinjiang'daki mesleki eğitim merkezlerinde Çin Anayasası ve ilgili yasalar gereğince kursiyerlerin temel insan hakları korunmaktadır. Eğitim merkezlerinde görev yapan öğretmenler ile personelin kursiyerlerin onurunu kırıcı davranışlarda bulunması veya onlara şiddet uygulaması yasaklanmıştır.

Eğitim merkezlerinde kursiyerlerin özgürlüğüne de saygı gösterilmektedir. Yatılı okul şeklinde kurulan bu merkezlerde kursiyerler haftada bir kez izne çıkabiliyor ve ailelerinin yanına dönebiliyorlar. Özel durumlarda da kursiyerlerin izin alarak evlerine dönmeleri mümkün. Kursiyerler ayrıca görüntülü veya telefonla arama yoluyla yakınlarıyla temas kurabilmekte, yakınları kendilerini ziyaret ettiğinde onlara da konaklama imkânı sağlanmaktadır.

Türkiye'deki bazı medya kuruluşlarından temsilciler 9-16 Ocak günlerinde Xinjiang'a gelerek mesleki eğitim merkezlerini ziyaret etti ve bu merkezler hakkında etraflıca bilgi aldı. Ziyarette bulunan bir Türk basın mensubu Çin Medya Grubu'na verdiği demeçte, "Röportaj yaptığım bütün kursiyerler, yaşamlarından ve eğitim merkezlerinin şartlarından memnun olduklarını belirtti. Ziyaret sayesinde, Çin hükümetinin terörizm ve radikalizmle mücadele konusunda izlediği net stratejiyi gördüm. Yani bu strateji terörizme darbe indirme, ekonomiyi kalkındırma, halkın yaşam seviyesini yükseltme ve eğitime önem verme gibi bir dizi tedbirden oluşuyor. Bu strateji çok mantıklı, Türkiye dâhil tüm dünya ülkelerinin örnek alması gerekir. " diye konuştu.

Bir başka Türk basın mensubu da aynı fikirde olduğunu ifade ederek şunları ekledi:

"Batı medyası Xinjiang hakkında çok olumsuz haberler yaptı. Bu haberlerden biri ise 'toplama kampları'. Bazı kişilerin bu sözde kamplarda işkence gördüğünü iddia ettiler. Ben de aynı önyargıyla buraya geldim. Ancak bu ziyaret sayesinde ön yargılarım tamamen silindi. Bunlar toplama kampı değil, birer eğitim merkezi. Kursiyerler bir yandan burada 'rehabilitasyon' görüyor, diğer yandan da kendini geliştiriyorlar. Böylece ahlaklı ve doğru bir insan olabilirler. Kısacası, buradaki atmosfer çok olumlu, kursiyerler topluma yeniden kazandırılıyor. Mesleki eğitim merkezlerinin umut dolu bir yer olduğunu söyleyebilirim."

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Basın Ofisi'nin açıklamasında, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün "Çin'in tüm dinleri ve inançları Çinlileştirme politikası izlediği" iddiası da yalanlanarak, bu iddiaya cevaben, dinlerin bulundukları toplumla bağdaşmasının varlıklarının temeli olduğu belirtildi.

Açıklamada, Çin hükümetinin öteden beri din ve inanç özgürlüğü politikasını izlediğine dikkat çekilerek, din işlerinin hukuk çerçevesinde yürütüldüğü, Çin'in bu konuda da "tam bağımsızlık, kendi gücüyle kalkındırma ve dış müdahaleye izin vermeme" ilkesine sadık kaldığı kaydedildi. Çin hükümetinin din ile sosyalist toplumun bağdaşmasını aktif şekilde yönlendirdiği vurgulanan açıklamada, farklı dinlerin temel kuralları ve ilkeleri dikkate alınarak topluma ve çağa uyum sağlamasına önem verildiği, bu dinlerin seçkin geleneksel Çin kültürüyle iç içe olduğu ifade edildi.

http://turkish.cri.cn/1781/2019/02/10/1s196040.htm